Musea- & atelierbezoek 2024 - 2025
Op avontuur in Museum Villa Mondriaan
groep: 3 en 4
Villa Mondriaan, Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk
Tel: 0543 515 400
Duur programma: 1,5 uur
Data in overleg met Villa Mondriaan, vervoer wordt door school verzorgd.
We gaan op avontuur in Museum Villa Mondriaan! Word een echte onderzoeker en ontdek alles over de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan en zijn vroege schilderijen.
We gaan we heel goed leren kijken naar kunst. We observeren het werk en bespreken vormen en kleuren. Maakt het uit waar we staan? Maakt het uit hoe we kijken? Of we geluid horen bij het werk? Ziet iedereen wat jij ziet? Samen kennismaken met kunst en een mening vormen over kunst staat in deze rondleiding centraal. Ook gaan we in het centrum van Winterswijk de plekjes bezoeken die Mondriaan geschilderd heeft en gaan we kijken of er veel veranderd is in 100 jaar.
Bezoek Kröller-Müller
groep: 5 en 6
Kröller Müller op de Hoge Veluwe
Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo
Tel: 0318 591 241
Data in overleg met Museum Kröller Müller, vervoer wordt door school verzorgd.
Houdt rekening met onderstaande richtlijnen. Het zou vervelend zijn, als jullie bezoek niet aangemeld is en de toegang geweigerd wordt. Denk er ook aan het bezoek aan te melden bij Het Nationale Park de Hoge Veluwe, bij niet aanmelden worden entreekosten in rekening gebracht.
Gratis educatieve materialen
Tijdens je museumbezoek kun je gebruik maken van doe-het-zelf lespakketten Filosoferen met schilderijen/beelden en Zwaan zoekt een vriendje. Je vindt de leskaarten uit deze methodes online. Stel gemakkelijk je lesprogramma samen en download gratis online werkbladen voor leerlingen en lesbrieven voor de begeleiders . Door kaarten van verschillende lespakketten te combineren, maak je makkelijk een programma op maat voor alle klassen.
Belangrijk: vraag je bezoek van tevoren aan
Een museumbezoek moet je altijd van te voren te reserveren. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat we geen plek hebben voor je bezoek en kunnen we je groep geen toegang geven tot het museum.
Toegang Het Nationale Park de Hoge Veluwe
Let op: het ticket dat je ontvangt geeft alleen toegang tot het Kröller-Müller Museum. Je moet het bezoek ook aanmelden bij Het Nationale Park de Hoge Veluwe om daar gratis toegang te krijgen. Dit kun je doen via https://www.hogeveluwe.nl/nl/bezoek-het-park/scholen.
Rijksmuseum Amsterdam
groep: 7 en 8
Rijksmuseum Amsterdam, Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
duur rondleiding: 1,5 uur
data: Zie Agenda
Indeling scholen: volgt z.s.m.
Leerlingen en begeleiding worden door museumbus op afgesproken locatie opgehaald.
Per bus maximaal 60 personen, waarvan minimaal 3 begeleiders
Proef de geschiedenis
In het museum is natuurlijk ontzettend veel te zien, maar bij deze rondleiding mag ook worden gevoeld, geroken en… geproefd! De rondleider daagt de leerlingen uit anders te kijken en na te denken over de Nederlandse geschiedenis. Wat deden mensen toen, en hoe zien we dat nu?
Voorbereiding op school
Het museum raadt aan om het bezoek goed voor te bereiden. Hoe beter de leerlingen op het bezoek zijn voorbereid, hoe meer ze uit het programma halen. Hier kunnen ze bijvoorbeeld de verhalen achter de Nachtwacht vast ontdekken.
Meer online lesmateriaal vind je hier
Per 15 leerlingen minimaal één en maximaal twee begeleiders.
Reizend Museum van Rowena Peters
groep: 1 t/m 8
Locatie:
Bibliotheek Varsseveld, Borchgraven 4, 7051 CW Varsseveld
Periode: n.t.b.
Bibliotheek Ulft, Hutteweg 24, 7071 BV Ulft
Periode: n.t.b.
Bibliotheek Terborg, Herman van Velzenstraat 1, 7061 DD Terborg
periode: n.t.b.
Bijna 50 nagemaakte werken (zowel 2D als 3D) uit de westerse kunstgeschiedenis worden geplaatst in de bibliotheek, als ware het een echt museum.
De leerlingen leren over kunstgeschiedenis, kunststromingen, kunstenaars en kunstwerken. Tevens is het lesproject geschikt om vakoverstijgend onderwijs aan te bieden.
Met een tijdlijn met kleuren worden diverse tijdvakken aangegeven om de informatie makkelijker te kunnen onthouden.
Met onder andere:
Beroemde werken zoals de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, de ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci, ‘het meisje met de parel’ van Vermeer en ‘de sterrennacht’ van Vincent van Gogh.
Unieke werken zoals de met diamanten bedekte schedel van Damian Hirst, inpakkunst van Christo en de wc-pot van Duchamp.
Het lesproject bestaat uit:
- Bijna 50 nagemaakte kunstwerken (zowel 2D als 3D). bij het deelmuseum zijn dit er ongeveer 25.
- Een speurtocht om de leerlingen op te warmen voor het museum.
- Kijkvragen bij de kunstwerken zodat de leerlingen leren om op verschillende manieren naar kunst te kijken.
- Aansluitende online beeldende kunstlessen voor alle groepen en niveaus van 'Laat maar zien', die door de leerkrachten zelf kunnen worden gegeven. Zie voor meer informatie: www.laatmaarzien.nl.
(Scholen die geen abonnement hebben, kunnen voor de duur van de tentoonstelling toegang krijgen tot deze lesmethode)
- Extra materiaal waarbij leerlingen nog meer gestimuleerd worden tot nadenken, zoals een piramide van Playmobil en nepfruit om het kunstwerk van Giuseppe na te maken.
- Verkleedkleding behorend bij verschillende periodes
Atelierbezoek Thea Zweerink
groep: 5 t/m 8
Zuidelijke Beekweg 4, 7051 GS Varsseveld
Tel: 06 4399 34 73
Email: info@theazweerink.nl
periode: september/oktober 2024 en april/mei/juni 2025
duur: 2,5 uur
Thea Zweerink schildert mensen met een verhaal, welk verhaal is niet altijd duidelijk, maar wel voelbaar. Haar streven is om de ziel van de mens weer te geven. Haar inspiratie haalt ze uit oude foto’s van onbekende mensen. Deze foto’s komen uit oude fotoalbums, kranten of het internet. Techniek en materiaalgebruik verschilt per werk, vaak schildert ze in olieverf, maar ook tekeningen en werken in inkt, acryl, thinnerdrukken en installaties maken deel uit van haar werk. Om de herinnering en het gedenken te benadrukken hangt er vaak een waas over de schilderijen. De duidelijk zichtbare lagen in de werken duiden op een tijd die geweest is. Thea blijft steeds zoeken naar verschillende ondergronden en technieken om de mens en met name het portret af te beelden.
Het atelier van Thea is boven en niet erg groot, ze kan daar max. 6 leerlingen tegelijk ontvangen. De benedenruimte is wat groter en beschikbaar voor groepen van max. 10 leerlingen. Tijdens het atelierbezoek laat ze werk zien en vertelt over materialen en onderwerpen. De technieken die ze gebruikt in haar werk zijn: schilderen, tekenen, druktechnieken, schilderen met was en tekenen op tule.
Hierna gaan de leerlingen zelf aan het werk en maken een monoprint (monotype). Op een plaatje wordt geschilderd met speciale inkt op waterbasis. Dit wordt d.m.v. de etspers op papier gedrukt. Zo krijgt eder een eigen monoprint, na droging worden ze later op school afgeleverd.
Atelierbezoek Léon Marie Dekker
groep: ?
Warmseweg 18, 7075 EL Warm (gem. Etten)
Tel: 06 18474281
Email: dekker.lm@gmail.com
Periode:?
Duur: ?
info volgt