Cultuurmenu 2015-2016 Theater

THEATERVOORSTELLINGEN

 Groep 1-2  

KWATTAKLAS           

Stel je voor... Plotseling staat er een vrouw in de klas met een heel bijzondere jurk. Waarom die jurk zo bijzonder is... omdat er een minitheatertje in zit, een poppenkast. En terwijl de vrouw het ene zegt, zegt het poppenkastje op haar buik iets heel anders. En wat nou als er ook nog een man binnenkomt, die ook kan buikspreken met een theatertje op zijn buik. Tja, dan heb je al snel de poppen aan het dansen... midden in het klaslokaal. Bij alle Kwattaklasvoorstellingen vallen acteurs onaangekondigd een klas binnen. Onverwachts beleven de leerlingen een theatervoorstelling van begin tot eind. Zo deden we dat al eerder succesvol voor de kleuters met de voorstellingen Door en Door vragen en Ver Weg en Vlak Bij.

Reacties scholen op de Kwattaklas:

“Geweldig, kinderen keken even verbaasd, maar hadden al snel een en al aandacht voor het verhaal. Acteurs speelden vol overgave, kinderen hingen aan hun lippen.” BS Klein Heijendaal Nijmegen

 “De kinderen waren continu geboeid. Complimenten!” BS De Kubus Druten

“Geweldig, de dag erna werd er nog steeds over gepraat.” BS De Boomgaard Dieren

Groep 3-4-5

MARIKEN

Het Nijmeegse gezelschap Theatergroep Kwatta brengt een mirakel spektakel gebaseerd op het prijswinnende en verfilmde boek Mariken van de auteur Peter van Gestel. Hoofdpersoon is de jonge Mariken, die ouder is dan het aantal vingers aan haar rechterhand, maar jonger dan het aantal vingers van haar twee handen samen.

In de Middeleeuwen, toen de straten nog van modder waren en je zo met je blote voeten in een drol kon stappen

... Mariken ontdekt hoe klein grote mensen kunnen zijn en hoe groot kleine mensen. En dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, omdat het enige wat telt is, wie je van binnen bent. Mariken is een muziektheatervoorstelling voor de grote zaal. Een toneelspektakel, met een live band en heel veel liedjes.

Groep 6-7-8

PERENBOMEN BLOEIEN WIT

In het najaar van 2015 spelen Theatergroep Kwatta en Theater Gnaffel Perenbomen bloeien wit. Perenbomen bloeien wit is gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman van Gerbrand Bakker. Gerbrand Bakker is vooral beroemd vanwege zijn vele malen bekroonde roman Boven is het stil, die in 2012 werd verfilmd. Slechts weinigen wisten van het bestaan van Perenbomen bloeien wit, de jeugdroman waarmee Gerbrand Bakker in 1999 debuteerde. In 2007 werd Perenbomen bloeien wit opnieuw uitgebracht en met lof ontvangen.

Kees;  Vroeger speelden we het

Klaas;  We hebben het jarenlang gespeeld

Kees;  We begonnen altijd buiten, bij de oude beuk

 Klaas;  De beuk was het startpunt

 Kees;  Meestal was het Klaas die aftelde

 Klaas;  Drie, twee, een, af.

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen al heel lang ´zwart´: een spel waarbij de belangrijkste regel is dat ze hun ogen niet mogen opendoen. Maar als op een zondagochtend de broers en de hond Daan in het autootje van hun vader stappen, verandert alles in één klap. Perenbomen bloeien wit is een aangrijpend verhaal, dat door de lichtheid van de taal, naast tragiek, ook humor in zich draagt. Het is de West-Friese nuchterheid van Klaas en Kees, de onhandigheid van vader Gerard, en de aandoenlijkheid van de hond Daan, waardoor deze geschiedenis levensecht, kwetsbaar en onontkoombaar wordt. Perenbomen bloeien wit wordt gemaakt in een samenwerking tussen Theatergroep Kwatta en Theater Gnaffel en zal worden gespeeld door vier acteurs en vier poppen.