Herdenkingsmonument in Gendringen

Vrijdag 06-05 is  een bijzonder herdenkingsmonument in Gendringen onthuld, ter nagedachtenis van alle 500 slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oude IJsselstreek zijn gevallen: Geallieerden, Nederlanders en Duitsers.

 “Dat nooit meer”, zeiden we na de Tweede Wereldoorlog. Maar het gebeurde helaas tóch weer. De Russische inval in Oekraïne leert ons dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Wij hebben allemaal de opdracht om niet alleen te herdenken, maar ook om onze vrijheid, verdraagzaamheid en solidariteit te beschermen. Ook dichtbij.

Om de basisscholen in Gendringen bij de onthulling te betrekken is door KiCK Oude Ijsselstreek een gedichtenwedstrijd uitgeschreven. Maarten Koudijs van OWNG vertelde aan groepen 7 en 8 over het belang van het monument, waarna dichteres Eva Schuurman een workshop gedicht schrijven aan 110 leerlingen gegeven heeft. Alle ingeleverde gedichten zijn door een jury beoordeeld, waarbij Marit Markestein als winnares uit de bus kwam. Zij heeft tijdens de onthulling haar gedicht voorgedragen.

Het onthullingsdoek van het monument is door Evers Reclame bedrukt met tekeningen die door de leerlingen van de deelnemende scholen zijn gemaakt.